Zahájení sezóny Vojenského muzea Lichkov v roce 2008 bylo tradičně o velikonocích. 

Přesto nás překvapily přívaly sněhu, kterého se ještě v lednu na horách nedostávalo. Ačkoli jsem všechny včas varoval, že jízda bez řetězů nebude úplně snadná, Radek byl opět přivlečen a lékař využil placeboefektu, kdy se řetězy přivezly namotané kolem poloos. Přesto dojel.

První letošní činností bylo vybourání sání objektu, které jsme posléze nahradili novým kusem s větším průřezem. Nový ventilátor tak bude moci plně využívat svého výkonu.

 retezy ssani ssani ssani

 ssani ssani ssani

Jarda pokračoval v přípravě nové vytriny v expozici obrněné techniky, která byla pojata vskutku velkoryse.

Ačkoli teplota v objektu jen lehce překračovala bod mrazu, barvy nepřimrzaly, ale schly.

 

Jarda barvi Jarda barvi Jarda barvi Jarda barvi Jarda barvi

 

S doktorem jsme předělali celou expozici obrněných vlaků, které se dočkaly také nové vytriny.

 Radek se Stresem si zahájili přípravu ubikace přestěhováním celé místnosti do skladu a čištěním sanitru z podlahy. Při další akci se Streso vrhl na očištění oplechování a nový nátěr stropu.

vlaky vlaky vlaky

ubikace ubikace ubikace

V dubnu jsme využili dámské návštěvy při umisťování fotografií a popisů pro konečné zprovoznění expozice obrněné techniky. Po osazení zářivek a zasklení je již připravena pro návštěvníky.

 obrnena technika obrnena technika obrnena technika obrnena technika obrnena technika obrnena technika obrnena technika

O květnovém společném víkendu proběhlo v obci „“““svěcení sv.Floriána“““““

Přijali jsme tedy pozvání na večerní program, který proběhl na sále OB Lichkov. Zde jsme se oddávali tanci a zábavě až do brzkých ranních hodin.

sv.Florian sv.Florian sv.Florian

Začátek prázdnin jsme byli shodou okolností nuceni vyzkoušet záložní zdroj elektrické energie neboť elektrodárce zajistil dodávku poněkud nedokonale.

Po 3hodinovém pokusu o oživení jsme se vydali do restaurace nabrat  nových sil a teprve se sobotním dopolednem se povedlo soustrojí uvést do chodu. Standartní dodávka energie byla obnovena až v 16 hod.

Velmi teplé počasí nám umožnilo vysušit a vyhřát podzemí objektu, kde Jarda dokončil novou poušť v expozici západní fronty.

  centrala poust poust

Ve středu nás v brzkých ranních hodinách probudil nástup těžké techniky, která začala v okolí objektů likvidovat pařezy a provedla úpravy terénu u stropnice K32 a srovnání celého záhozu K31.

zahoz 32 zahoz 32 zahoz 32 zahoz 32 zahoz 32

Zkušené ruce bagristy pohřbily i jeden z betonových bloků a nakonec očistily obvodovou překážku až k PT příkopu. Při tom se podařilo dle dobové fotografie objevit i další část obvodové překážky, dosud ukryté pod vrstvou zeminy a náletových dřevin.

blok blok blok

PT prekazka PT prekazka

celkova pohled

Se změnou počasí začaly proudit i davy návštěvníků, takže občas byl problém i zaparkovat.

Opět nás navštívil Hraničář, tentokrát i s chotí. Ačkoli zprvu pochyboval o „dobovosti“ zákopu, který byl před objektem vytvořen na letošní letní akci, jenž proběhne 22.-24. srpna

 

parkovani

Riha Riha Riha

Po konzultaci s dobovým předpisem však uznal, že nemohl vypadat lépe. Konečné úpravy budou provedeny při cvičení Roty Nazdar, které proběhne 25.-27. července v areálu Vojenského muzea Lichkov.

 

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov v roce 2008 naleznete zde