Červnový společný víkend muzeí KPO jsme pro nezájem návštěvníků věnovali úpravám interiéru objektu. První byla na řadě místnost pod zvonem, kterou hodláme do budoucna vyčlenit pro potřeby ForteGu. Jako v celém podzemí i zde bylo nutné se nejprve vypořádat s pozůstatky tábornické činnosti návštěvníků v dobách, kdy zde ještě nebylo muzeum. Na rozdíl od předchozího drhnutí kartáčem a mazlavým mýdlem, nastoupila nyní technika v podobě vysokotlaké myčky. Je to rozhodně pohodlnější, akorát občas odletí i omítka. 

Další činností byla rekonstrukce poslední dočasné nástěnky, věnované vývoji armády. Nová expozice je umístěna rovnoměrně a její plocha snad umožní pojmout nárůst exponátů. V bojovém patře je tedy nyní možné shlédnout ucelený přehled armády od 30-tých let po současnost. ( i když zde má Lišák ještě skryté rezervy...)

Poslední rekonstrukční činností bylo Doktorovo oblíbené čištění OMS, zde nám značně pomohli kolegové z objektu K38, kteří nám prozradili jak tuto rozebrat. Neskrývaná radost však Doktorovi zabránila v dokončení činnosti. Máte tedy jedinečnou možnost shlédnout "dočasně" rozebranou jímku OMS s prefabrikáty umístěnými mimo ni.

myti wapkou umyto armada nova plocha prefabrikat OMS vnitrek OMS prefibrikaty OMS

 

Začátek prázdnin byl věnován dokončení akce zvon, tedy dobetonování zvonového ucha.

Obec Lichkov nám opět pomohla s těžkou technikou, došlo tedy k přetransportování suti od objektu na stropnici a jejímu následnému přebrání a zpracování do zvonového ucha. Některé větší kousky zpočátku vypadaly, jako že nad Wariňákem zvítězí, ale zkušený bagrista Jarda se nenechal zaskočit a serenádou zahranou na ovládací páky bagru dostal valounky skoro tam, kam jsme potřebovali.

Počasí bylo po celou dobu značně proměnlivé, prudce se však zhoršilo jakmile dorazila dámská část výpravy. Přesto jsme se nenechali odradit a pokračovali v dobetonování zvonového ucha. Zajímavým poznatkem je, že jakmile nastane pohyb na stropnici, nápor návštěvníků takřka neopadá a to až do pozdních večerních hodin.

Naštěstí nám byl provozovatel Restaurace " U Nádraží " opět nakloněn, takže ani v pozdních večerních hodinách jsme hlady netrpěli a radostně kvitovali cenovou hladinu, která se po nedávných výkyvech ustálila na přátelských hodnotách. Malou odměnou pro všechny pak byla improvizovaná rokotéka tamtéž, která se protáhla až do časných ranních hodin, ačkoli nás minulo několik infarktů, stálo to za to. 

Tímto se omlouváme turistům, kteří v úterý v dopoledních hodinách odešli s nepořízenou... 

 

bagrovani suti bagrovani Jarda balvanek jeste kousek na miste betonaz v desti hotove ucho 

finalni prace

 

Opětovně nás navštívil pan Zdráhal, letos už si mohl zapózovat s britskou přilbou ( loni odcizenou ) a maketou britského samopalu STEN Mk.II 

Zvonové ucho je tedy konečně dobetonováno, až na malé drobnosti je už i více podobné původnímu stavu a umožní nám jeho napenetrování před blížící se zimou. Celková spotřeba materiálu je 30 pytlů cementu a 3 auta písku. Závěrem snad jen poděkování Vojenskému muzeu Králíky za zapůjčení cisterny na vodu, která nám v objektu došla.

 

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov naleznete zde, průběžně jsou doplňována data pracovních akcí.