Poslední letošní akcí ForteGu, bylo také již skoro pravidelné Mikulášské setkání v Praze, kde většinou poskytuje azyl velitel, letos však museli "venkovští" kolegové vzít za vděk ubytováním u mne, tedy také na venkově.

Ačkoli původní předpoklad byl sraz již ve čtvrtek, Lišákův studijní plán doznal jistých změn a na Difročtvrtek dorazil z balkánu pouze Jeník. Páteční program byl tedy limitován Lišákovým příjezdem a proto jsme zvolili návštěvu NTM na Letné, kde jsem byl naposled ještě se základkou, což je již nějaký ten pátek. Přesto jsme dokázali zaparkovat takřka před budovou a vrhnout se do expozic, kde jsme byli příjemně překvapeni skutečností, že se dnes nevybírá vstupné.

Prohlídku nám přerušil Lišákův příjezd, tedy jsme se vydali jej vyzvednout na Florenc, kde jsme jej po chvíli navigování dokázali nasměrovat až k autu a poté znovu na Letnou. Zde nám bylo nabídnuto, nechceme li absolvovat speciální Mikulášskou prohlídku místního dolu. Nemohli jsme odmítnout a vydali se do temných hlubin. V tomto prostoru jsem byl vůbec poprvé, jaksi na něj při minulých návštěvách nedošlo.

Večer jsme navštívili nejbližší restauraci a v ca. 1hod ji dobrovolně opustili, aniž by nás kdokoli vyháněl, neuvěřitelné!

NTM NTM dul 

Sobotní den byl věnován aplikované bunkrologii, tentokrát v bývalém VVP Milovice.

Po velitelově příjezdu došlo k přeautění a poté již směr Milovice, resp. obec Lipník, která se stala výchozím bodem.

Na jejím okraji jsme vyrazili k viditelné linii objektů, vedoucím ve směru Struhy - Čachovice, po prozkoumání různého stavu zachovalosti, jsme konstatovali, že se jedná vždy o jeden objekt, který sloužil k vlečení cílů a druhý, který sloužil k pozorování. Na Kraji obce Čachovice jsme narazili na "obsazené" objekty, do jednoho nás však přítomná osádka bez problému pustila. No o muzeum se rozhodně nejednalo...

linie k Cachovicim objekt pozorovaci sterbina detail detail2 ForteG

Z dob mého dětství jsem si ještě pamatoval, že v protilehlém lesíku se nacházelo stanoviště RA, resp. něco jako skladiště paliva. Nemohli jsme si toto samozřejmě nechat ujít.

Vlastní nádrž není kupodivu nijak opevněna, jedná se o patrně laminovanou, zvenku lehce obetonovanou ocelovou nádrž, s přibetonovanými vstupy. Ovšem nikoli do nitra nádrže, ale k ovládacím ventilům. No nato kolik u tohoto resp. strážního objektu stávalo CA, teda nic moc.

nádrz nadrz2 kohouty

Na zpáteční cestě, kdy se již celkem stmívalo, jsme se zastavili ještě na okraji Milovic, kde já pamatuji ještě tankodrom, nyní jsme zde zahlédli několik objektů stejného typu jako u Lipníka. Cestou jsme zahlédli i nějaké budovy, které patrně sloužily k pozorování střelnice v době užívání RA. Bohužel uprostřed příjezdové komunikace, se rytmicky pohupovalo auto se zamlženými okénky, bylo tedy zřejmé, že s žádostí o průjezd neuspějeme.

Ale zpět k tankodromu. Hned na kraji se někteří odvážlivci vysápali na posed a určili směr dalšího pochodu.

U prvního objektu, který byl poněkud poničen jsme objevili první exponát, který určitě obohatí sbírky VML.

Další objekt nás překvapil svým stavem, střecha ležící cca. 10m před objektem, stěna s pozorovací štěrbinou chybí a zadní stěna uprostřed kráteru... I další nalezené objekty vypadaly podobně. Teď babo raď, vzhledem k tomu, že na stěnách nebyl ještě uchycen lišejník, jedná se asi o novodobé poškození. Ale je to zásah nějakou municí z dob působení RA, tedy již skoro 15let nebo byl objekt "využit" známým způsobem, tedy narván v okolí nalezenou municí a poté odpálen ? 

tankodrom ocasek trosky rozstreleno

Po vysápání se na blízký pahorek, kde jsme předtím viděli také objekt nás čekalo překvapení v podobě informační tabule před tímto objektem. Bohužel se na ní nepsalo absolutně nic o objektu, u kterého se nachází, popisovala Chráněnou oblast, která je v okolí. Inu na ochránce vždy peníze budou, na bunráky kolikrát nebyl ani čas...

Oč více jsme byli z tohoto zklamáni, o to byl lepší pohled do objektu, po probojování se hromadou pneumatik, které zde slouží jako dobrá ochrana. Uvnitř se totiž nachází značné fragmenty původní výbavy, tedy kladky pod stropem, sokly od soustrojí, zřetelné kabelové trasy se zbytky svítidel atd.

Při návratu k autu jsme ještě objevili několik "děr", možná okopů nebo palpostů o velikosti ca.6x6m a hloubce alespoň 3m. Bohužel pro značnou tmu se je již nepodařilo zdokumentovat. 

 

vchod sokl kladky remenice elektro elektro okop okop

Následoval tedy návrat do Čelákovic a po večeři a sbalení batůžků návštěvy jsme se nechali velitelem odvézt do víru velkoměsta, které jsem v plně běžící zábavě opouštěl k poslednímu vlaku a je tedy zřejmé, že nedělní program již nemohl být organizován.

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov v roce 2005 naleznete zde